Založ si blog

Seriál „Slovania“ bez Slovanov?

 

„Slovania“ bez Slovanov?

 

Určite nikomu neuniklo premiérovanie nového seriálu Bebjaka s názvom Slovania. Ide o ukrajinsko-slovenský seriál. Vynikajúce efekty, vynikajúca dynamika, vynikajúco efektívne spracované scény. Skvelé kostýmy, zaujímaví herci. Avšak je tu jedna, dosť významná disharmónia. Jedna veľmi vážna nezrovnalosť. Keďže ide o seriál o Slovanoch v širšom zameraní, aj komerčnom, tak by bolo prinajmenšom jasným profesionálnym signálom zaradenie aj ďalších slovanských krajín do tohto projektu. Ak ovšem nejde o spolitizovaný zámer. A o to ide v našom poukázaní na nebezpečný subjektívny neprofesionálny signál od tvorcov. Taktiež je nedomyslená týmto počinom aj komerčná stránka, ktorá tým, že zaradila do seriálu len hercov z Ukrajiny a Slovenska, z tej najextrémistickejšej krajiny v súčasnosti zo slovanskej proveniencie, tak zároveň vylúčila úspech tohto seriálu v najväčších slovanských krajinách, ktoré tvoria ( zatiaľ ) jadro zdravej spoločnosti bez fašistických nánosov a prejavenia extrémnej nenávisti k ostatným slovanským krajinám. Reč je o Rusku a Bielorusku. 

Prečo Bebjakovi, tak skvelému režisérovi išlo viac o politickú stránku ako komerčnú? 

Pri ozajstnej umelecko-komerčnej práci je to nekompatibilné. Je to teda viac o politike alebo umení? Alebo umení v politike?

Bebjak ale nie je osamotený v podobnom trende. Bohužiaľ to vidíme aj v niektorých politických, a len obsahom podobných projektoch, ako priam politický projekt Pumpa. O škandalóznom a extrémne nehumánnom “ kopnutí“ si do generála SR, ktorý z nejasných príčin zomrel vo väzení ani netreba hovoriť. Je to verejnosti veľmi smutne známe. Pričom indície hovoria skôr o inštitucionálnej vražde. Žáner humorného seriálu je najlepším prostriedkom zakryria pravdy a banalizovania reality, a profesionáli to vedia, preto to tak radi využívajú. Bez kúska hanby.

No, seriál Slovania je robený skôr na častejšie reprízovanie, a tým, že ide v rámci marketingu o kvalitné dielo, čo do formálnej stránky, je o to nebezpečnejšie a priamo provokuje a rozbíja jednotu Slovanov!!! Je zameraný skôr proti Slovanom ako by ich zjednocoval, a to v tak vyostrenej dobe na ukrajinsko ruskom pomedzí len zväčšuje napätie.

Aj keď si myslím, že herci, dúfam, nie sú politicky zaťažení, ale ozaj si niekto myslí, že režim, kde sa vraždia politickí oponenti a terorizujú iné národnosti je ten správny príklad slovanstva?

Herci-politici, prečo šírite nenávisť?

13.10.2023

Je až tragikomické sledovať aktivitu niektorých hercov-politikov, ktorí si zrejme pomýlili svoje povolanie a zneužívajú svoju popularitu na šírenie vlastných subjektívnych, a do veľkej miery zaujatých názorov na ľudí, ktorí na rozdiel od nich majú mandát od tohto národa, vážení herci a herečky, aby reprezentovali tento národ. Vy nemáte žiadne morálne právo, aby ste [...]

Hlas vypočul hlas národa. Dokedy?

08.10.2023

Je až do popukania ako liberálne až miestami profašis.tické médiá teraz vyťahujú všetkých kostlivcov zo skríň, aby vyjadrili svoju nenávisť, zaslepenosť a upevnili svoju protinárodnú pozíciu a aby zastrašili občanov, ktorí sa rozhodli demokraticky a slobodne voliť podľa, viacmenej, svojej vôle a nenechali ich pokojne spať. Čo sa to vlastne dnes teda deje? Celá tá [...]

Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí.

15.09.2023

Nech už voľby dopadnú ako chcú, isté je, že aj navzdory pokrivenému obrazu života cez médiá ľudia stratili takmer štyri roky života; šancu byť si bližší a prežiť šťastnejší, plnohodnotnejší a čestnejší život. Či už v rodine, v práci alebo medzi známymi a priateľmi. Vojna na Ukrajine u nás spúšťa oveľa väčšiu interakciu ako si vôbec myslíme. I keď si [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.