Založ si blog

Kam zmizla kultúra?

Mnohí ľudia, a nemôžeme im to mať za zlé, si mýlia kultúru s politikou. Myslia to dobre, ale bohužiaľ to dobro je ohraničené len ich subjektívnymi predstavami o „kultúre“, popularitou a v konečnom dôsledku pohodlnosťou, ktorú im prináša táto popularita a určité finančné príjmy, na ktorých sú zavislí.
Kultúra ale záhŕňa aj niečo viac. Zahŕňa pokoru, úctu, zvyky, tradície, prenášané z generácie na generáciu v určitom spoločenstve. Toto spoločenstvo sa ale nesmie deliť na polovicu, či štvrťky alebo tretiny. Má zmysel len v celosti. Teda keď zahŕňa v sebe všetkých členov, ( alebo veľkú
väčšinu ) spoločnosti. Vydeľovanie určitých častí už nie je o kultúre, ale o politike a nenávisti.
To, čo v súčasnej dobe môžu mnohí sledovať, tak nemá s kultúrou ozaj nič spoločné. Práve preto už väčšina národa správne rozpoznala, načo slúžia médiá a film. „Hry, chlieb a zábava“, a to všetko pod vlajkou poloprávd a lží ponúkaných na strieborných táckach. Motivácia je jasná, peneží, peniaze a peníze.
Je veľmi smutné sledovať ako isté politické liberálne kruhy si získali na svoju stranu mnohých hercov, spevákov a speváčky, či dokonca už aj športovcov a športovkyne, ktorí im naskočili na ich hru. Tí zase na oplátku niektorým divákom ponúkajú zato už spomínanú lacnú, občas aj primitívnu zábavu a často nevedia rozoznať profesionálnu satyru od krčmovej vulgárnosti.
Ozajstný umelec ale nie je len herec. Herec dokáže byť aj politik. A preto umelec má mať v sebe oveľa viac. Spája ľudí. A preto nemôžeme hovoriť, že súčasní herci sú len umelci. Bohužiaľ, zmenili svoju profesiu na politických aktivistov, a tu končí akékoľvek umenie a kultúra.
Štvať ľudí proti sebe nie je žiadne umenie. To dokáže každý; idiot či politik.
Ak by sme mali byť konkrétnejší, tak poďme k súčasnému vecnému stavu.
Jedna strana hereckých aktivistov hovorí o tom, že ministerka kultúry Slovenskej republiky je zlá, pretože odvoláva ľudí, ktorí sú napojení na rozpočet a čerpajú z neho peniaze na pochybné projekty, ktoré neprinášajú občanom Slovenska nič. Hovoria vo všeobecných frázach a nepočuť od nich nič konkrétne čo robí súčasné ministerstvo zle.
Jedno je však isté. Ľudia z PS sú evidentne napojení na zdroje financií zo štátneho rozpočtu a nechcú o ne prísť. To je celé. A ešte vplyv. Áno. Ale vážení herci. Veď vy svojou poctivou prácou máte možnosť mať nielen vplyv na jednu polovicu národa, ale na všetkých. Ale to by ste museli zahodiť nenávisť k ľuďom, museli by ste byť objektívni a mať radi tento národ, a hlavne jeho kultúru, teda hodnoty, ktoré tu zanechali naši predkovia. Potom možno vzniknú aj také filmy, programy a seriály, ktoré budú milovať nielen vaši fanúšikovia z politických protinárodných strán, ale všetci. V tom by ale musela byť stopercentná čistota ducha, láska a hlavne úcta k všetkým ľuďom a pravde. Spolitizované filmy na základe lží a poloprávd, ktoré dnes chŕlia liberálne, až liberálno-fašistické kruhy od filmu na objednávku politikov sa ozaj nedajú pozerať ľuďom, ktorí vidia veci objektívnejšie a majú aj kritické myslenie narozdiel od iných. Programy v médiách ani nehovoriac. Navyše vaše vydeľovanie si svojich hercov či populárne osoby, ktoré dávate deň čo deň v článkoch a na obrazovkách vidí aj slepý, že je umelé. Schválne si nevšímajte iných umelcov, len rotujete všade stále tých svojich, ktorí majú jediný a ten správny váš názor, či vyhukujú nenávistné slová na námestí v Blave. Tomu sa ani zďaleka nehovorí demokracia.
Skúste nechať pracovať ľudí zvolených vo voľbách a potom ich kritizujte. Nie na základe rečí, ale skutkov. Nechajte ich teda pracovať, a až potom môže normálny človek a ľudia posúdiť, či niečo hodnotné vytvorili pre spoločnosť alebo nie.
K tomuto by sa ešte veľmi hodili slová Adely Banášovej, že mnohí títo ľudia sa vôbec nezaujímajú o kultúru, a nielen oni, a preto máme ako národ problémy.
Na druhej strane, aby sme boli konštruktívne a objektívne kritickí, treba priznať, ale to sa netýka ( len ) ministerstva kultúry, že vláda je už rok pri moci a zatiaľ okrem zdražovania nepriniesla ľuďom nič. Celý čas sa zaoberá len Šimečkom a akosi im uniká šanca na výsledky. A taktiež by som vypichol reči o orientovaní sa na všetky svetové strany. Prečo vláda nerokuje s Ruskom a s Čínou o hospodárskej spolupráci? Hádam im to diktát Bruselu nezakazuje?! Ľudia potrebujú ako soľ lacné palivá, potraviny a energie. Z rečí sa nikto nenaje. Tým, že riešia len reči Šimečku mu nielenže pridávajú na percentách, ale ukazujú, že im chýba viera vo vlastné skutky pre blaho štátu. Pardón, ani nie tak štátu, lebo už nie je socializmus, ale pre blaho občanov.
Avšak zároveň treba objektívne brať do úvahy obrovský okolo 39 miliardový dlh minulých vlád, ktoré síce rozdávali, ale na dlh. Z tohto pohľadu sa zdá byť logické zdražovanie. Avšak opäť je to ten najľahší spôsob ako získať do štátneho rozpočtu peniaze. Som presvedčený, že sa dajú získať i inak.
A aby som oblúkom vrátil k tej našej kultúre, tak na záver treba povedať, že národu bez kultúry sa dariť nikdy nemôže. Preto ak nevrátime do povedomia a podvedomia ľudí opäť slovenského ducha, čestnosť, úctu, pokoru, svedomie, tak môžeme točiť filmy, seriály a programy aké chceme, nikdy to nebude mať hodnotu Pacha hybského zbojníka, Tisísrocnej včely, Alžbetinho dvoru, Bílej pani, Což takhle dať si špenát, Vesničko má středisková, Světákov, Zítra to roztočíme drahoušku či Jak že krade milión, a tento posledný film by som veľmi odporúčal, lebo záverečná pointa hovorí presne o tom, v akom systéme a „hodnotách“ dnes žijeme.

S úctou predseda Kultúrneho zväzu pracujúcich.

Herci-politici, prečo šírite nenávisť?

13.10.2023

Je až tragikomické sledovať aktivitu niektorých hercov-politikov, ktorí si zrejme pomýlili svoje povolanie a zneužívajú svoju popularitu na šírenie vlastných subjektívnych, a do veľkej miery zaujatých názorov na ľudí, ktorí na rozdiel od nich majú mandát od tohto národa, vážení herci a herečky, aby reprezentovali tento národ. Vy nemáte žiadne morálne právo, aby ste [...]

Hlas vypočul hlas národa. Dokedy?

08.10.2023

Je až do popukania ako liberálne až miestami profašis.tické médiá teraz vyťahujú všetkých kostlivcov zo skríň, aby vyjadrili svoju nenávisť, zaslepenosť a upevnili svoju protinárodnú pozíciu a aby zastrašili občanov, ktorí sa rozhodli demokraticky a slobodne voliť podľa, viacmenej, svojej vôle a nenechali ich pokojne spať. Čo sa to vlastne dnes teda deje? Celá tá [...]

Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí.

15.09.2023

Nech už voľby dopadnú ako chcú, isté je, že aj navzdory pokrivenému obrazu života cez médiá ľudia stratili takmer štyri roky života; šancu byť si bližší a prežiť šťastnejší, plnohodnotnejší a čestnejší život. Či už v rodine, v práci alebo medzi známymi a priateľmi. Vojna na Ukrajine u nás spúšťa oveľa väčšiu interakciu ako si vôbec myslíme. I keď si [...]

Róbert Fico / Zuzana Dolinková /

Dolinková kritizuje konsolidáciu v zdravotníctve, hovorí o politikárčení. Opozícia varuje pred kolapsom

19.09.2024 18:24

Konsolidácia verejných financií má podľa opozície i komory sestier zobrať zdravotníctvu stovky miliónov eur.

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Výbuchy pagerov sú pre nás tvrdou ranou, je to vyhlásenie vojny, vyhlásil šéf Hizballáhu

19.09.2024 17:15

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť.